בטיבט הסודית
תיאודור איליון, הטייל וההרפתקן הגרמני, יצא בשנת 1934 למסע אינטנסיבי בן שנתיים בטיבט – ארץ המסתורין השוכנת על גג העולם. ספרו "בטיבט הסודית", ספר נדיר המתורגם בפעם הראשונה לשפה העברית, מגולל את הרפתקאותיו ואת מפגשיו המרתקים עם אוכלוסייתה המגוונת של טיבט – מפגשים עם נוודים פשוטים אך מסבירי פנים וטובי לב, היתקלויות בשודדים קשוחים, שעיסוקם נחשב מקובל בטיבט, וכמובן מפגשים עם אנשי דת טיבטים וניהול שיחות רבות משמעות ועניין בסוגיות של הוויה, קיום, אמונה, תרבות ורוח האדם.
בספרו, מתאר איליון ארץ נשכחת ואפופת מסתורין, ארץ מדבר הררית בעלת נופים מרהיבים שנדמה כשאולים ממציאות אחרת, ארץ המרוחקת מרחק רב מתרבות המערב המודרנית – מרחק גאוגרפי, תרבותי ותודעתי כאחד. נוסף להתבוננות אנתרופולוגית מרתקת על אוכלוסייתה של טיבט, ספרו של איליון מספק מידע פולקלוריסטי מפורט המתאר את הוויית החיים בטיבט בשנים שלפני הפלישה הסינית ובטרם החל המערב לגלות עניין בארץ מסתורית זו. הספר מספק הצצה נדירה ואותנטית, ולעתים לא-שגרתית, למנהגיה ולחייה התרבותיים, הרוחניים והדתיים של טיבט, ופותח צוהר לעולם שאינו דומה במאום למציאות של ימינו. כמו כן, הספר מביט בעין ביקורתית ומפוכחת על שתי התרבויות – תרבות המערב ותרבות המזרח. מחד, איליון בוחן את תרבות המזרח בסקרנות מחקרית ובשאיפה כנה להבין לעומק את דרך החיים הזו, על רבדיה השונים והמגוונים. מאידך, הוא אינו חוסך בביקורת חסרת פשרות המופנית כלפי אספקטים מסוימים בצורת קיום זו.
הקורא הישראלי המגלה עניין במסעות למקומות אקזוטיים ולא-שגרתיים, והנמשך אחר תפישות החיים של המזרח הרחוק, ימצא בספר מידע מקורי, מעניין וייחודי על אחת מהארצות המרתקות ביותר – טיבט, ארץ הפלא והמסתורין.